L´ART D´UN RECIPIENT
alumnes del curs de ceràmica de I´EPA
inaguració dissabte 17 a les 20,30h.
visites: del 18 al 30 de març
LES PARTS
La botija consta d´una ansa, d´una boca per a omplir-la i
d´un broc (o “pitorro” o “bequelló”) amb el seu foradet per on ix el raig
d´aigua en direcció a la boca assedegada. Té panxa i pot ser més o menys
panxuda segons la seua cabuda.
USOS I COSTUMS
Es col.locava damunt d´un plat que servia per a retindre l
áigua que semava. Se solia vestir amb un drapet o mocadorte brodat, o bé se li
tapava la boca amb una ret feta de ganxet perquè no entrara cap intrús.
Per a beure cal alçar-la a pols agafat-la de l´ansa,
col.locar-la damunt de la car. Es decanta per afavorir, amb un moviment de
monyica, l´eixaida de l´aigua pel “pitorro”.
De la botija es beu “al gall”, es a dir, compassant
l´obertura i el tancament de l´espiglotis amb el volum i la velocitat del raig
que arriba a la gola des de les altures. Sempre sense tocar amb els llavis.
Aprender a beure a gall era un ritus de pas, de xic/-a
fadrinet/-a. “Mamar”, es a dir, beure directament del pitorro, es considerava
una autèntica heretgia, només admissible si es tratava de xiquets/-etes que
encara no disposaven de prou braó i no havien aprés a beure a gall, o totes dos
coses.
El seu orige es remonta a ñes antugues cultures
mesopotàmiques on es trobaren restes de formes similars a ñes actuals. Els
periode del seu màxim explendor fou l´Edad de Bronze al Mediterrani. La seua
decadència s´inicia a la segona meitat del segle XX amb l´aparició dels
frigorífics domèstics.
De aqui tartamudeja es diu que “fa botiges”, per analogía segurament amb el soroll de les xanglotades que pega l´aigua en el seu camí des de la botija a l´esòfag del bevedor.
Vint estudiants han fet possible aquesta exposición
MOLTES GRACIES!!!!!!!!!!!
1 comentario:
sUPER interessant!! Gràcies!
Publicar un comentario